פריקות לאחר החלפת מפרק ירך

פריקות ירך הן סיבוך אפשרי לאחר החלפת מפרק ויכולות להיגרם ממספר סיבות, הקשורות לרקמה הרכה, לגודל ראש הירך ומיקום המשתלים.

מי בסיכון?

מדובר בסיבוך המתרחש בשיעור של 1-3%, כאשר כל 5 שנים מהניתוח הסיכון לפריקה עולה ב-1% כך ש-25 שנים מהניתוח הסיכון לפריקה הוא כ-7%. ברוב המקרים הפריקה אחורית. ישנם מספר גורמי סיכון לפריקות וביניהם ניתוח רביזיה, מין (נשים), גיל מעל 70-80, גישה ניתוחית אחורית למפרק הירך, בעיות נוירו-מסקולריות, ניתוחי קיבוע עמוד שדרה, וכן שימוש בסמים ואלכוהול. גורמי סיכון טכניים כוללים הטיה קדמית או אחורית של המשתלים, שימוש בראשים קטנים ו-קיזוז לא מספק. גורם סיכון נוסף הוא שחיקה של הפוליאתילן (מרכיב הפלסטיק במשתל), שלרוב מתרחשת שנים רבות מהניתוח.

מה מרגישים?

פריקה לרוב מתרחשת בזמן תנועת מעבר, תוך כדי פעילות יומיומית, כגון ישיבה בכיסא נמוך, קימה לעמידה וקשירת שרוכים. המטופל ירגיש בכאב פתאומי ועז, מלווה בעיוות של הרגל, שישתנה בהתאם לכיוון הפריקה.

איך מאבחנים?

צילומי רנטגן פשוטים יראו פריקה ואת כיוונה (אחורית או קדמית). כמו כן, צילומי רנטגן יכולים לעיתים לרמוז על סיבת הפריקה, כגון מיקום לא אופטימלי של המשתלים או שחיקה של הפוליאתילן. לעיתים כשהתמונה לא ברורה ל- CT יש תפקיד נוסף במיקום המשתלים.

מה עושים?

מועד הפריקה ביחס לניתוח הוא גורם פרוגנוסטי חשוב. רוב הפריקות מתרחשות בשבועות 4-6 מהניתוח, ובמקרים אלו הפרוגנוזה טובה יותר כאשר כ- 1/3 מהם יסבלו מפריקות חוזרות. לעומת זאת, אם הפריקה מתרחשת שישה שבועות מהניתוח והלאה, הסיכון לפריקות חוזרות עולה ל-55%.

ההחלטה על הטיפול נובעת בראש ובראשונה מהסיבה אשר בגינה הפריקה התרחשה. ברוב המקרים, אם אין סיבה ברורה לעין שגרמה לפריקה, ניתן לטפל שמרנית על ידי רדוקציה סגורה (החזרה של ראש הירך למקום באמצעות מניפולציה לרגל), וללא צורך בניתוח. במקרים אלו לרוב יורכב גבס או מחוך ירך/ברך לאחר ההחזרה לתקופה של מספר חודשים, כדי למנוע פריקות נוספות.

במקרים בהם טיפול שמרני כשל, או כאשר יש סיבה ברורה לעין לפריקה, כגון מיקום לא אופטימלי של המשתלים או שחיקה של הפוליאטלין – יש לשקול טיפול ניתוחי. כתלות במיקום המשתלים וגודל הראש, הניתוח האפשרי נע בין החלפה של מרכיב הפוליאתילן/ראש בלבד, לבין רביזיה מלאה להחלפה של הסטם ו/או האצטבולום. ישנם מספר משתלים אשר תפקידם להוריד את הסיכון לפריקות חוזרות, ביניהן משתל מסוג Dual Mobility או מסוג Constrained. באנשים עם פריקה בעבר או הנמצאים בסיכון מוגבר לפריקות חוזרות יש לשקול שימוש במשתלים אלו.

פרופ' שוחט מבצע ניתוחי רביזיה של מפרק הירך בגישה קדמית, ובכך מאפשר חזרה מהירה יותר לתפקוד, שיפור בתבנית ההליכה (מניעת צליעה), ואורך רגליים שווה ביחס לניתוחי רביזיה המבוצעים בגישות אחרות.
קראו עוד על ניתוחי רביזיה של מפרק הירך.