שחיקה של מפרק הברך
שחיקה של מפרק הברך
מהי שחיקה של מפרק הברך?
הסיבה השכיחה ביותר לשחיקה של הברך היא על רקע דלקת מפרקים ניוונית (אוסטאורטריטיס). מחלה זו מתרחשת במפרקים בעלי מעטפת סינוביאלית, וגורמת לאובדן מתמשך של הסחוס המפרקי. שכיחות המחלה באוכלוסייה הכללית היא 10%-20% כתלות בגיל.
מי בסיכון?
גורמי הסיכון מתחלקים לגורמים נרכשים (טראומה למפרק בעבר, תנועת כיפוף ברך לאורך שנים, חולשת שרירים, השמנת יתר, סינדרום מטבולי וסוכרת), וכאלה שאינם נרכשים ואינם ניתנים לשינוי (מין נשי, גיל, סיפור משפחתי ומוצא אתני). לאחרונה ישנה התעניינות גוברת במרכיב הגנטי של המחלה, אשר עוברת בתורשה באופן חלקי, ומספר גנים נמצאו קשורים לאוסטאוארטריטיס, ביניהם רצפטור לוויטמין D, רצפטור לאסטרוגן ומספר ציטוקינים.
מה קורה בתוך המפרק?
המחלה כוללת שינויים בסחוס, במעטפת המפרקית ובעצם. שינויים בסחוס המפרקי כוללים עלייה בתכולת המים, ירידה בכמות הפרוטאוגליקנים (חלבונים הקשורים לקבוצות סוכר) ושינויים במבנה הקולגן. שינויים במעטפת הסינוביאלית כוללים שינויים דלקתיים קלים בשלבים מוקדמים, אשר בהדרגה הופכים חמורים יותר עם התקדמות המחלה. בשלבים מתקדמים, המעטפת הסינוביאלית הופכת להיות עבה ווסקולרית. שינויים בעצם כוללים ניסיון של העצם לעשות אדפטציה ופיצוי, וכתוצאה מכך היווצרות סקלרוזיסציסטות ואוסטאופיטים (זיזים גרמיים בשולי המפרק).
מה מרגישים?
הביטוי השכיח ביותר של המחלה הוא כאבים המגבילים בפעילות היומיומית, בעיקר מעבר משכיבה לעמידה, הליכה ועליית מדרגות. במצב מתקדם, הכאבים יכולים גם להופיע בלילות ובמנוחה. סימפטומים נוספים כוללים נפיחות חוזרת של המפרק בזמן פעילות, נוקשות ומגבלה בתנועה, חוסר יציבות ואירועים בהם הברך "ננעלת" בכיפוף ולא מתיישרת.
איך מאבחנים?
בבדיקה גופנית ניתן להתרשם מהליכה בצליעה, ציר פתולוגי של הגפה, תפליט (נוזל בברך), צלקות ניתוחיות קודמות, מגבלה בתנועה (חוסר הגעה ליישור מלא, וחוסר הגעה לכיפוף מלא). במהלך הבדיקה הגופנית תמיד יש להשוות לרגל הבריאה. כמו כן, יש צורך גם להעריך את יציבות הברך ושלמות הרצועות, אשר יכתיבו את סוג המשתל בו יהיה צורך להשתמש במקרים של החלפת הברך.
הצילומים המומלצים הם מכיוון קידמי-אחורי וצידי, ועליהם להתבצע בנשיאת משקל. צילום נוסף מומלץ נקרא צילום רוזנברג, אשר נעשה בכיפוף 45 מעלות של הברך, כאשר המטופל עומד והקרן מגיעה מכיוון אחורי לקדמי. כמו כן, צילום נוסף מומלץ מיועד לאבחן מחלה במפרק בין הפיקה ועצם הירך ונקרא Sunrise.
טיפולים
הטיפול במחלה מתחלק באופן גס לטיפול שמרני וטיפול ניתוחי. ההחלטה על הכיוון הטיפולי תלויה במטופל ומחלות הרקע שלו, דרישותיו מהמפרק, חומרת הכאבים וההשפעה על אורח החיים.
לחצו כאן לקרוא עוד על טיפול לא ניתוחי (שמרני). לחצו כאן לקרוא עוד על סוגי הטיפול הניתוחי.